top of page

Ruta del Cister amb ALBERTAXI

 

L’anomenada Ruta del Cister és un recorregut per tres monestirs on es van establir els monges de l’ordre del Cister: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, aquest últim situat a la província de Lleida. En aquests tres espais es van aixecar edificis administratius, hospitals, capelles, cases d’artesans i s’hi van crear granges. L’enllaç entre aquests tres monestirs és la Ruta del Cister. 

La ruta comença al monestir de Santes Creus, fundat al 1150, l’únic que actualment no té vida monàstica. És per això que es pot accedir a espais que en altres llocs estan vedats als visitants, com els dormitoris, on s’hi celebren concerts de música clàssica. A Santes Creus també es pot visitar el columbari de Vila-rodona, la tomba del rei Pere el Gran o l’església romànica del Pla, dedicada a Santa Maria. El conjunt del monestir va ser declarat Monument Històricoartístic Nacional el 1951. 
El punt central de la ruta és el monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1991. Va ser un dels centres neuràlgics de la Corona d’Aragó, ja que al monestir reposen els cossos de diversos reis. Construït el mateix any que Santes Creus, Poblet manté la comunitat dels monjos, que tenen cura de les instal·lacions. Es pot visitar el lavatori, la sala capitular, on es fa l’elecció de l’abat i les professions o les tombes reials. El monestir acull, a més, dos museus complementaris, el del Palau del Rei Martí i el de la Restauració. 
La ruta acaba a Vallbona de les Monges, a la província de Lleida. El monestir va integrar-se a l’ordre del Cister el 1176 i és femení, conservant ininterrompudament la comunitat durant més de 800 anys.

bottom of page